"Frukt og grønt" Elevbedrift
For elever som jobber med løsninger som skal få ulike målgrupper til å spise mer frukt og grønt og/eller til å kaste mindre mat.
Vil dere bidra til å løse en eller flere av utfordringene presentert i filmen? Under finner du info om kostrådene, om frukt og grønt og eksempler på andre "Frukt og grønt elevbedrifter".
Helsedirektoratet har også laget en KOSTSIRKEL som viser hvor mye de mener man skal spise av forskjellige matvarer.
Sirkelen er delt inn i stykker.
-Et lite stykke viser at man bør spise lite av noe.
- Et stort stykke viser at man bør spise mye av noe.
- Det største stykket her er halvparten av sirkelen. Det viser frukt, bær og grønnsaker.
KOSTRÅDENE
Et sunt kosthold gir kroppen viktige næringsstoffer som du trenger for å ha energi til både skole, venner og aktiviteter. Helsedirektoratet har laget kostråd med enkle tips for hvordan vi kan spise og leve sunt. Rådene skal hjelpe oss å få i oss riktig næring, holde oss friske og redusere risikoen for sykdommer.
Tenk på det som en guide for å gi kroppen din det den trenger for å fungere best mulig – både nå og senere i livet.
NOEN AV DE VIKTIGSTE KOSTRÅDENE:
"Daglig anbefalt mengde frukt, bær og grønnsaker er 5 - 8 porsjoner. Ungdom i alderen 14-16 år spiser derimot bare 3 porsjoner om dagen."
FRUKT OG GRØNT BØR SPISES TIL ALLE MÅLTIDER
- gjerne også som mellommåltid.
FUNFACT!
1. Noen frukter kan eksplodere
"Exploding cucumber" (Ecballium elaterium) skyter ut frøene sine med stor kraft når den er moden.
2. Epler kan flyte i vann
De er omtrent 25 % luft, derfor holder de seg flytende i en balje. Perfekt for leker som "apple bobbing"!
- Det er anbefalt å spise minst 5,
og helst 8, porsjoner hver dag. - Én porsjon = 100 gram, som tilsvarer omtrent én frukt eller en håndfull frukt, bær eller grønnsaker.
- Omtrent halvparten bør være frukt og bær, og halvparten grønnsaker.
- Friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede frukt, bær og grønnsaker inngår i mengdeanbefaling.
- Inntil et halvt glass juice (1 dl) kan inngå som én porsjon.
Én porsjon kan være...
et eple, en håndfull bær eller grønnsaker, eller et halvt glass juice.
FUNFACT OM POTETER!
Poteter kan generere strøm!
De kan brukes som batterier fordi de leder strøm – perfekt for et eksperiment!
HVA MED POTETEN?
Sammenlignet med hvit ris og pasta er poteten et overlegent valg når det kommer til næringsstoffer. Poteter er en super kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Vi holder oss også lengre mette når vi spiser potet sammenlignet med hvit ris og pasta.
HVORFOR VELGE POTET?
- Den krever mindre jord, vann og næring enn ris og pasta, det gir lavere klimabelastning.
- Poteten kan dyrkes over hele landet og egner seg godt til å lagres, noe som gjør den tilgjengelig året rundt.
- Ved å velge norsk potet fremfor importert ris og pasta, bidrar du til kortere transportveier og redusert CO2-utslipp.
5 GODE GRUNNER TIL Å SPISE MER FRUKT, GRØNNSAKER OG BÆR
VI BØR PRODUSERE MER SELV!
- Når du velger norsk mat, hjelper du norske bønder med å produsere mer og gjør Norge bedre rustet til å lage sin egen mat.
- I en verden med klimaendringer og utfordringer for matproduksjon, er det viktig at vi kan lage mest mulig av maten vår selv.
Se etter Nyt Norge-merket neste gang du handler – det viser at maten er laget og pakket her i Norge!
Hva kunne du kjøpt for 11 000kr?
- NY iPhone
- PlayStation 5 + tilbehør
- Gaming-PC (mid-range)
- Chartertur til Spania (7 dager for én person)
- Ny el-sparkesykkel
- Komplett garderobe-oppgradering
- Streaming-abonnement i 3 år
- ...og mye, mye mer...
VI KASTER KILOSVIS HVERT ÅR
I følge Norsus kaster norske familier i snitt mat for 11 450,- kroner i året. Vi kaster mest måltidsrester, brød, frukt og grønnsaker. I snitt blir hver femte handlepose som vi kjøper kastet rett i søpla.
HVA KAN DU GJØRE FOR Å KASTE MINDRE FRUKT OG GRØNT?
- Planlegge måltider nøye og kjøpe kun det du trenger.
- Oppbevare frukt og grønt riktig for å forlenge holdbarheten. Les mer her.
- Bruke overmoden frukt i smoothies eller baking.
- Lage supper, sauser eller gryteretter av grønnsaker som begynner å bli dårlige.
- Fryse ned frukt og grønnsaker du ikke rekker å bruke, mange grønnsaker må forvelles før frysing. Les mer: Slik forveller og fryser du frukt og grønnsaker.
- Benytte andre konserveringsmetoder, for eksempel ved å sylte grønnsaker, fermentere eller ved å lage syltetøy av frukt og bær.
ELEVBEDRIFT - FRUKT OG GRØNT
Hvert år etableres 4500 elevbedrifter i Norge. Veldig mange av disse utvikler varer og tjenester som fører til en mer bærekraftig utvikling. Under er noen eksempler på elevbedrifter som har et ønske om å tilby sunnere mat med frukt og grønt som ressurs.
GreenGo EB
Elevbedriften fra Bryne ungdomsskule har laga sylta grønnsaker. Gjennom sylting får produktene lang levetid og det er mulig å selge de på flotte glass. GreenGo EB har laga sylta rødløk, sylta agurk, habanero saus og chillimarmelade, alt med egenutvikla oppskrifter.
Sjekk ut GreenGo EB sin Instagramprofil!
Kleppestø elevkantine EB
Skolekantina på Kleppestø ungdomsskole er drevet av elevene gjennom Elevbedrift. Målet er at elevene skal kunne kjøpe mat så rimelig og sunt som mulig.
Sandnesmosten Elevbedrift
Lager eplemost. Bedriften plukker epler hos privatpersoner som tilbyr bedriften å plukke epler fra hagen deres som vi presser og tapper på egne flasker.
FrostBites EB
Elevbedriften fra Hauge skole i Rogaland er dedikert til å tilby sunne smoothies til barn og ungdom. Bedriften sin visjon er å skape et smakfullt og spennende alternativ til sukkerholdige drikker ved å introdusere sunne, næringsrike og velsmakende smoothies til våre kunder.
Sjekk FrostBites EB sin Instagramprofil!