Under finner dere svar på spørsmål mange elever som starter elevbedrift lurer på!
Elevbedrift er en mulighet for elever på ungdomsskolen til å starte en egen bedrift. Å drive en elevbedrift betyr at du og noen andre i klassen går sammen og starter en liten arbeidsplass. Dere blir enige om hva akkurat dere skal holde på med, og hvordan dere skal fordele oppgavene imellom dere.
Alle bedrifter må startes i samarbeid med en lærer!
Alle som går på ungdomsskolen kan starte Elevbedrift. Det må være minimum to elever i bedriften og dere må ha en ansvarlig lærer på skolen.
Du kan lage ting eller mat, du kan tilby tjenester eller aktiviteter - det er helt opp til dere å finne noe dere tror noen vil ha eller trenger.
Det kan variere litt, men vi anbefaler dere å være minst 3. Hvis en er syk eller borte en dag, blir det fort travelt for de andre.
Ja, og i startfasen bør dere bestemme hvordan et eventuelt overskudd skal fordeles. Ofte går hele eller deler av overskuddet til veldedig formål eller til klassekassen. Om bedriften deres har mye av aktiviteten utenom skoletid, kan det også være en idé å gi noe av overskuddet til deres som er ansatt i bedriften.
Nei, det må dere ikke. Mange elevbedrifter har fokus på å gjøre en forskjell for andre uten at de nødvendigvis skal tjene penger. MEN det betyr ikke at dere ikke må forholde dere til en eller annen form for økonomi, og det kan hende at det dere har lyst å få til, krever noen kroner i starten likevel.
Ja. Lærer kan hjelpe til med bedriften. I tillegg er det nyttig å få hjelp av nettverk deres. Kanskje kjenner dere noen som kan hjelpe til med noe dere ikke kan selv? Veldig mange i lokalsamfunnet synes det er bra at dere har egen Elevbedrift, så det er lurt å spørre om hjelp. I tillegg har Ungt Entreprernøskap i ditt fylke ulike aktiviteter og arrangment for lærere og for elever.
De aller fleste elevbedrifter skal avvikles i løpet av skoleåret. Men det er mulig å forlenge tiden for en elevbedrift dersom emnet eller faget som elevbedriften er koblet til går over flere skoleår.